Rinxs

Trauma diensten

Trauma & biohazard

Biohazard- en traumacleaning is het reinigen, ontgeuren en desinfecteren van bevuilingen door bloed, speeksel, urine, sperma en andere vloeistoffen die al dan niet besmet zijn met pathogenen

Pathogenen zijn ziekteverwekkers/ziektekiemen van biologische oorsprong, meer specifiek een micro-organisme of biologisch deeltje, dat een infectieziekte kan veroorzaken. Er moet dan worden gedacht aan prionen (ingewikkelde eiwitten die ziekten veroorzaken), virussen, wormen en schimmels. In het algemeen worden vergiften, bacteriën, schurftmijt, haarfollikelmijt, hoofdluis, schaamluis geen pathogenen genoemd. Pathogenen kunnen op basis van verschillende criteria worden ingedeeld. Zo zijn er ‘obligate pathogenen’, dat parasieten zijn die per se een geschikte gastheer nodig hebben om verder te kunnen leven. De facultatieve pathogenen horen tot de normale microbiële huid- en darmflora, die problemen veroorzaken als het natuurlijk evenwicht wordt verstuurd. Dat kan het geval zijn als iemand antibiotica heeft ingenomen of indien bij een persoon het immuunsysteem is aangetast.

Pathogenen kunnen worden overgedragen via de lucht door uitgeniesde druppeltjes. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het griepvirus en het covid-virus. Huidcellen, haar, kleding en beddengoed zijn vaak bronnen die besmet kunnen zijn. Overdracht van een ziekte kan via deze route optreden en dat kan overal zijn waar mensen verblijven. Sterilisatie van gebruiksvoorwerpen en goed wassen zijn dan ook noodzakelijk om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Non-poreuze oppervlakten (bijvoorbeeld deurklinken) zijn vaak beter voor het overbrengen van pathogenen dan poreuze oppervlakten (bijvoorbeeld papiergeld), omdat de laatsten het pathogeen absorberen en vast laten zitten, waardoor verspreiding via contact moeilijker wordt. Een andere overbrenger zijn vectoren: ongewerveld organisme die zelf geen veroorzaker van ziekten zijn, maar zorgen dat een ziekmakend organisme wordt overgedragen. De vector is bijvoorbeeld de tussengastheer voor een malariaparasiet. Overdracht kan verder plaatsvinden via oppervlakkig of intiem lichaamscontact, zoals bij handenschudden waarmee verkoudheid, griep en Corona/Covid19 kan worden verspreid. Tot slot kan verdere verspreiding plaatsvinden via gedeelde injectienaalden, drinken van besmet water, eten van besmet voedsel of contact met een open wond.

Het is duidelijk dat de praktijk tussen een ‘normale schoonmaak’ en een biohazard schoonmaak hemelsbreed verschilt. Het is een immens verschil of iemand spontaan een bloedneus krijgt, waardoor wat druppels bloed op een bureaustoel terecht komen, die men direct wil verwijderen en een ernstig geweldsdelict of medisch incident, vaak van enige tijd geleden. Bij een geweldsdelict zal veel bloed diep in diverse oppervlakten doordringen. Ze zullen indien niet direct en professioneel verwijderd een dreigende broedplaats van pathogens worden en dus een gevaar voor de gezondheid. Bij een zelfmoord of een lijk dat pas na geruime tijd wordt ontdekt, is dat risico nog vele malen groter.

De normale schoonmaker heeft niet de kennis, de materialen en de middelen om dan te zorgen dat de boel vakkundig wordt schoongemaakt. Er moet dan echt een gespecialiseerd bedrijf aan te pas komen. Zij hebben wel de knowhow, de uitrusting en de geschikte materialen om bijvoorbeeld diep in de poriën van oppervlakten te kunnen komen en de gevaarlijke zaken te elimineren. Dat betekent in de praktijk het opruimen van alle bloed, lichaamssappen, dierlijke ontlasting en dergelijke, gevaarlijke scherpe voorwerpen en onaangename geuren zoals lijkgeur. Het gespecialiseerde personeel weet hoe infecties zich verspreiden en hoe ze de gevaren kunnen bestrijden.

Ontgeuren

Ontgeuren gaat verder dan alleen misdaadscènes, denk zo ook aan een lijk wat al zich al een lange tijd in een woning bevind

Wanneer onplezierige geuren verwijderd moeten worden is het noodzakelijk om als eerste de bron te vinden, dit kan in sommige gevallen een uitdaging zijn (denk aan hoarding, het zal in dit geval moeilijker zijn om de bron te vinden dan wanneer er een lijk in een woning aanwezig is). Wanneer de bron gevonden is wordt er gekeken of de geur als het ware gevangen genomen kan worden of dat er meer bij komt kijken. Ook wordt er door middel van diverse methodes geïnspecteerd of de geur in meubels en / of andere materialen is getrokken waar deze uit verwijderd dient te worden.  

Diepte reiniging

Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe misdaadscènes worden schoongemaakt?

Reinigingsmiddelen op de misdaadscène hebben een breed scala van rommelige situaties of het nu om gewelddadige sterfgevallen gaat of locaties voor het verzamelen van dieren enzovoort, welke elk hun eigen specifieke gevaren en onaangenaamheden met zich meebrengen. Het zijn onze specialisten die arriveren nadat de politie, paramedici en lijkschouwers zijn vertrokken. De scène is dan klaar om het te gaan reinigen.

Wij gebruiken reinigingsmiddelen voor misdaadscènes en zijn gespecialiseerd in het diepte reinigen, schoonmaken en ontsmetten van huizen, bedrijven en voertuigen na moorden, zelfmoorden, industriële ongevallen en andere trauma’s, terwijl we ons medeleven tonen met degenen die diensten ontvangen, zijn we “tweedehulpverleners” en is ons eerste doel om gezinnen en personen te helpen herstellen, door hen te ontlasten van de opruimlast en hen een huis terug te geven dat volledig schoon en ontsmet is. 

Dieptereiniging is niet altijd een ruimte schoonmaken.

Een slechte dag is wanneer we op worden geroepen bij het specialistisch schoonmaken van een geheel ontbonden lichaam, waarbij we ontdekken dat het lijkvocht niet alleen in de keuken of badkamer is ontbonden, maar het druipt ook in de kelder.
Zoals je zou verwachten, kost het opruimen van het bloed, de vloeistoffen en het weefsel dat is achtergebleven na een gewelddadige dood of lang niet ontdekte ontbinding meer dan bleekmiddel en elleboogvet. De eerste stap is het detecteren van elke vlek. We gebruiken chemicaliën die lijken op waterstofperoxide, maar het is een veel, veel sterkere versie. Als het in contact komt met lichaamsvloeistoffen, schuimt het op en wordt het heel helder wit. Het is ook een erg sterk ontsmettingsmiddel.

Bij het omgaan met hersenmaterie, dat de neiging heeft om uit te harden tot een cementachtige consistentie geven we de voorkeur aan een enzymreiniger die, wanneer het wordt opgenomen door het weefsel, het net genoeg zacht maakt om het te kunnen verwijderen met een schraper. Voor hardnekkig weefsel of vloeistof is het misschien tijd om het sloopgereedschap te gebruiken zoals breekijzers, verzwaarde hamers en cirkelzagen. Het is ook niet ongebruikelijk dat technici meubels moeten demonteren, platen moeten verwijderen of vloeren moeten openbreken om bij de verontreinigingen te komen die zijn binnengedrongen of zijn vast komen te zitten.